Organik Tekstil Standardı

Organik Tekstil Standardı

RWS markalara, yün kaynak kullanımları ile ilgili güvenli bir şekilde iddiada bulunmalarına imkan verecek çözüm odaklı yaklaşılarak , çiftlik düzeyinde gerçekleşen uygulamaların doğrulanmasını sağlamaktadır. RWS’nin yün üretimiyle uğraşan çiftçiler ve RWS sertifikalı yün içermesi planlanan ürünler alan ve satan şirketler tarafından kullanılması amaçlanır.

 

Recycled Claim Standard
RCS NEDİR ?
RCS  tedarik zinciri boyunca  geri dönüştürülmüş ham maddeleri  izlemek için bir gözetim zinciri standardı olarak kullanılır.

RCS etiketi şunları sağlamaktadır; 
Geri dönüştürülmüş hammaddelerin izlenebilirliği , Şeffaf iletişim, net etiketleme *RCS, en az %5 geri dönüştürülmüş malzeme içeren tüm ürünlere uygulanılabilmektedir.

RCS sertifikasını kimler alabilir?
RCS etiketi, tekstil sektöründeki  markalaşma faaliyetlerinde bulunan şirketler ve aynı zamanda geri dönüştürülmüş malzemelerin geri dönüştürücüleri ve işleyicileri için geçerlidir.

GOTS DENETİMİ NEDİR ?

Global Organic Textile Standardı (GOTS), uluslararası alanda tanınmış, Dünya çapındaki tüm Tekstil zincirlerini, tekstilde kullanılan organik elyaflar ve bu elyafların işleme koşullarında uyumluluk konularını değerlendiren Organik Tekstil standardıdır. Ham maddenin hasatından başlayarak üretiminden ve etiketlenmesine kadar olan tüm süreci takip etmektedir. GOTS standardının amacı, ürünün yapımında organik bir ham madde kullanıldığını  , üretim koşullarını, üretildiği yeri ve etiketleme aşaması da dahil olmak üzere tüketiciye güvenilir bir üretim süreci olduğunu göstermektir.
Firmanıza Gots sertifikası almak istiyorsanız, bütün kriterlere uygun olarak çalışma yapması gerekmektedir. Bu aşamada EOS Danışmanlık ile hazırlıklarınızı tamamlayabilirsiniz.

 

GOTS kapsamında dikkat edilmesi gereken bazı başlıklar aşağıdaki gibidir;

  • Tüm çalışanların hakları korunmalı, çocuk işçi çalıştırılmamalıdır.
  • Özgür iş seçimi ile güvenli sağlıklı ortamlar sağlanmalıdır.
  • Kullanılan boya maddeleri ve yardımcı maddeler gibi tüm kimyasal girdiler, belirli çevresel ve toksikolojik kriterleri yerine getirmelidir.
  • İlgili herhangi bir ıslak işleme ünitesi için işlevsel bir atık su arıtma tesisi zorunludur ve tüm işlemciler sosyal kriterlere uymaları gerekmektedir.
  • Ürünlerin hepsinde etiket bulunmalıdır.
  • İşletmeye ait; Sertifika, irsaliye, işlem kayıtları, depo defterleri, faturalar saklanmalı ve ürünlerin organik yapısı hepsinde geçmelidir.
  • Organik işleyicinin satma ve satın alma süreçlerinde gerçekleştireceği her türlü ekonomik tutarları belirleyecek bir muhasebe sistemine ihtiyacı vardır.

GRS Nedir?

GRS;  Küresel Geri Dönüştürülmüş Standart olarak çevirebileceğimiz ‘Global Recycled Standard’  bir geri dönüşüm standardıdır. Küresel geri dönüşüm standardı geri dönüştürülmüş ürünlerle üretim yapan tüm firmalara uygulanabilir.

En az %20 geri dönüştürülmüş materyal içeren tüm ürünlerin üretim, paketleme , işleme ve dağıtımında kullanılmak üzere oluşturulmuştur. Sertifikalandırılabilecek ürünler tekstil ürünleri ile sınırlı değildir. GRS’nin amacı, geri dönüşüm malzemelerin ürünlerde kullanımını artırmak ve onların üretiminden kaynaklanan zararı azaltmak veya ortadan kaldırmaktır.

Organic Content Standart Nedir ?

Organik içerik standardı, %5 ile %100 aralığında organik madde içeren ve gıda ürünleri dışında yer alan ürünler için geçerli bir standarttır. OCS Belgesi, ulusal veya uluslararası akreditasyona sahip bir belgelendirme kuruluşu tarafından verilmektedir. Organik materyal içeriği taleplerinin tutarlı, daha kapsamlı bir şekilde incelenip, değerlendirilmesini ve tescillenmesini sağlamaktadır.

 

Organic Content Standard Kapsamı

 

OCS, Textile Exchange’e özgü bir standarttır. Standart, ham maddenin bizzat kendisinin belgelendirilmesi işlevini kapsamamaktadır. Tedarik zincirindeki bütün aşamalar belgelendirilebilir. Bu standarda uygun belgelendirme için ürünün en az %5 oranında organik materyal içermesi gerekmektedir.

 

Organic Content Standard (OCS) Sertifikasyon Süreci

 

Müracaat edecek işletmeler istedikleri ilgili kuruluşlara sundukları formla bu isteklerini resmiyete dökmektedirler. Başvuru kabul edildikten sonra işletme inceleme ve denetim için hazırlık aşamasına alınır. İlk incelemeyle birlikte sertifikasyon denetimi de yapılmaktadır. Yapılan denetimlere ait teftiş raporlarla bulgulara dair rapor hazırlanmaktadır. Denetim kontrol listelerinde, doküman kontrol listesi, tedarikçi listesi ve alt yüklenicileri içeren raporlar yer almaktadır. İşletmedeki denetimlerin tamamlanmasından sonra bulguları detaylarıyla gösteren bir rapor sunulur. Standartlara  yoksa ya da var olan uygunsuzluklar giderilmişse, TE etiketli OCS Belgesi verilir.